Magyar Elektrotechnikai Egyesület

Új villamos szakma született, vagy mégsem? Több vagy kevesebb felülvizsgálói munkánk lesz?
2021. június 22.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület – színvonalas belső szakmai-, egyesületi és közösségi életét támogató - szakmai délutánok sorozatába illeszkedően az egyesület Érintésvédelmi Munkabizottsága (ÉV-MuBi) "Új villamos szakma született, vagy mégsem? Több vagy kevesebb felülvizsgálói munkánk lesz?" mottójú szakmai estet tart. 

A kötetlen beszélgetés során az alábbi kérdéskörökkel foglalkozunk: 

  • Hogyan működik a szakma együtt a hatósággal a jogszabályalkotásban?  
  • Mi az új az előírásokban, képzésekben, vizsgáztatásban? 
  • Milyen szakmai előírás várható még az idén? 
  • Az ÉV-MuBi szakmai vagy jogi problémákkal foglalkozik? 
  • Miért mutat fantom feszültséget egy üres vezetéken a korszerű, elektronikus műszer? 
  • Hogyan matathatnak a "gyengeáramosok" az "erősáramú" szekrényekben, mert tele van elektronikával?

Házigazdák: Dr. Danyek Miklós (EISZ elnök) és Dr. Novothny Ferenc (MEE Év-MuBi vezető, címzetes egyetemi tanár) 

Időpont: 2021. június 22. 17:00 óra
Helyszín: Online - Microsoft Teams

 

 

#MEEnet Villamos Technológiák Fóruma
2021. június 24.

A fórum aktuális, a villamosenergia-rendszer üzemeltetésében részt vállaló szereplőket érintő műszaki megoldásokról szól. Az Egyesület célja, hogy egy olyan platformot nyújtson a szektor tagjainak, ahol az érintett felhasználók kifejezhetik igényeiket egy adott technológiával kapcsolatban, míg a megoldásokat kínáló gyártók képviselői a megvalósítási lehetőségeiket mutathatják be.

A rendezvény célja:

Az energiatárolók széleskörű alkalmazhatóságuk és gyors telepíthetőségük miatt jelentős potenciállal bírnak az energiaszektor szereplői számára. Hasznosak - többek között- az elosztóhálózati minőségi mutatók (feszültség, folytonosság) biztosításának elősegítése, vagy akár rendszerszintű szolgáltatások nyújtása tekintetében. Alkalmazásuk során fontos a legkisebb költség elvének teljesülése is, hiszen a felhasznált technológia költsége a villamos energia árában is megjelenik. A rendezvényen ezeket a témaköröket szeretnénk körül járni, bemutatva a mára már megvalósult akkumulátoros projekteket, valamint eszmecserét folyatni a további új műszaki megoldásoktól, felhasználási módokról. A jövőre nézve a Tiszta Energia Csomag (CEP) előírja a flexibilitás piac létrehozását, amely implementációja első lépéseként már a Villamos Energia Törvényben (VET) is szerepelnek az elosztói rugalmasság szolgáltatások. Ezek az új fogalmak szorosabb együttműködést követelnek meg az egyes szereplőktől (TSO-DSO, TSO-RSZ), és új lehetőségeket nyitnak az energiatárolók alkalmazásában.

Vizsgálandó tématerületek:

Akkumulátoros technológia a villamos energiához kapcsolódó szolgáltatásokban (pl. kiegyenlítő szabályozás, feszültség-meddő szabályozás, flexibilitás piac)

  

 

#MEEnet Energetikáról egymásközt!
2021. június
A MEE Podcast csatornája

Ez a #MEEnet - Energetikáról egymásközt, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület podcast adása. Rendszeresen visszatérő adásaink során többek között az energetikai piacot érintő kihívásokat, hálózat üzemeltetési kérdéseket, regulációs változásokat fogjuk szakértő vendégeinkkel megtárgyalni, vagy akár arról beszélgetni, hogy egy nyári zivatarban a fa alá vagy mellé biztonságosabb behúzódni. Beszélgessünk energetikáról kötetlenül, egymásközt!

 

MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET
1075 BUDAPEST, MADÁCH IMRE ÚT 5. 
TEL.: +36 1 312 0662
MEE@MEE.HU