Magyar Elektrotechnikai Egyesület

#MEEnet Energetikáról egymásközt!
A MEE Podcast csatornája

Ez a #MEEnet - Energetikáról egymásközt, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület podcast adása. Rendszeresen visszatérő adásaink során többek között az energetikai piacot érintő kihívásokat, hálózat üzemeltetési kérdéseket, regulációs változásokat fogjuk szakértő vendégeinkkel megtárgyalni, vagy akár arról beszélgetni, hogy egy nyári zivatarban a fa alá vagy mellé biztonságosabb behúzódni. Beszélgessünk energetikáról kötetlenül, egymásközt!


A 2020-as év egy olyan változást hozott az emberiség életében, amire bő 100 éve nem volt példa: egy világjárvány újra rámutatott a sebezhetőségünk és kiszolgáltatottságunk mértékére. Jobban tudtunk most reagálni? A technológiai fejlődés előnyünkre vált, vagy csak komplexebbé tette az életünket? Végfelhasználóként éreztünk bármilyen zavartatást a villamosenergia-ellátásban? Milyen kihívások elé állította az elosztóhálózat üzemeltetőjét? Ezekre a kérdésekre keressük a választ adásunkban.

Somodi Gábor a Pécsi Pollack Mihály Műszaki karon végzett 1998-ban, majd 2005-ben közgazdaságtudományi diplomát is szerzett. Több pozícióban is dolgozott a gáz üzletágban, mint hálózatkarbantartási részlegvezető, üzemvezető, majd régióközpont vezető, majd 2018-tól az E.ON gázhálózati üzletágának vezérigazgatója.


2021. január 8-án, pénteken, közép-európai idő szerint 14:05-kor a kontinentális Európa szinkronterülete két területre (észak-nyugati és délkeleti területre) esett szét több átviteli hálózati elem lépcsőzetes kioldása miatt. Az incidens bekövetkeztét követően az európai átvitelirendszer-irányítók megkezdték a probléma megoldását, és közép-európai idő szerint 15:08-kor újraszinkronizálták a kontinentális Európa villamosenergia-rendszerét. A gyors és összehangolt cselekvés miatt nem észleltek jelentős terheléskiesést vagy hibát az energiaellátó rendszerben. Ennek az eseménynek a hátteréről, a megújuló energiatermelők stabilitásra gyakorolt hatásáról és a rezilienciáról beszélgetünk az adás során.

Decsi Gábor a főiskola elvégzése után 1980-ban a Villamos Erőmű Tervező és Szerelő vállalatnál helyezkedett el üzembehelyező mérnökként. 1988-ban került az MVM Országos Villamos Teherelosztójába az Országos Diszpécser Szolgálathoz. 1990. óta szolgálatvezető diszpécser. Ugyanebben az évben szaküzemmérnöki diplomát szerez villamosenergetikai rendszertechnika szakon. 2007-től az egyközpontú távkezelés megvalósítására létrehozott projektet (KKEK projekt) vezette, melynek eredményeképp 2011-re megvalósult a MAVIR átviteli hálózatának teljeskörű távkezelése, távfelügyelete.

2009-től az ODSZ üzemirányítási üzemvezetője, majd 2017-től képzési üzemvezetője. Feladata a rendszerirányító mérnökök kiválasztása, felkészítésük és vizsgáztatásuk a Diszpécseri Tréning Szimulátor irányítására, fejlesztésére.


Rendhagyó különkiadással jelentkezünk! Hatalmas sikerrel zárult a 67. Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás, soha ilyen létszámban (<900 fő) nem vettek részt a rendezvényen! Betekintést adunk a kulisszák mögé, értékeljük az eseményt a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnökével és főtitkárával. Aki ott volt, annak azért, aki nem, hogy velünk tartson soron kívüli adásunkban!

Megszólalók: Gelencsér Lajos, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke, és Veisz Imre az Egyesület főtitkára.

  


Az elmúlt években egyre több alkalommal kellett szembesülnünk azzal, hogy Közép-Európában is megjelentek az időjárási szélsőségek. Ez nem csak az embereket, de szinte mindent érint és megvisel, természetesen a villamosenergia-rendszer sem kivétel. Ebben az adásban arra keressük a választ, hogy a viharok, zivatarok során kialakuló elektromágneses jelenségek ellen lehet-e és ha igen, hogyan célszerű védekezni.

      

MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET
1075 BUDAPEST, MADÁCH IMRE ÚT 5. 
TEL.: +36 1 312 0662
MEE@MEE.HU